Hoppa till innehåll

Gyokko-ryu grunder med Holger i KGZ Dojo April/Maj 2011

Holger & the Heroes

Förra helgen arrangerade Kaigozan Dojo ett läger med Holger Kunzmann från Reutlingen i Tyskland. Temat för lägret var Gyokko-ryu grunder och de 12 teknikerna från Jo-ryaku no maki.

På lördag gick Holger igenom grunder så som till exempel korrekt positionering, blockeringar, slag och sparkar. Han visade riktigt bra träningsdrillar som jag definitivt kommer att ta till mig och fortsätta köra i vår dojo. Grunder är oerhört viktiga, behärskar man inte grunderna ordentligt blir det inte så mycket av kata-teknikerna heller. Varje katateknik består av ett flertal kombinationer av grundtekniker, kan man dessa bra så är det bara att lägga ihop varje delmoment tills man har själva katatekniken.

Efter en halv dag med grundträning började han undervisa teknikerna ur Jo-ryaku no maki som är den första nivån i skolan Gyokko-ryu.

På Söndag efter uppvärmningen, med andningsövningar och rullningarundervisade han de återstående sju grundteknikerna. När dagen var slut svarade han på frågor som några deltagare hade.

Ki-Aj!Sättet Holger lär ut på är distinkt, effektivt och realistiskt. Man ser tydligt hur farliga teknikerna är i verkligheten (om man inte håller igen i träningen). Bitvis såg det riktigt läskigt ut och man tittade ofta på Uke om det var okej efter att ha blivit kastad ganska våldsamt. Som tur är Holger väldigt skicklig och vet exakt var gränsen går och ser till att ingen blir skadad i träningen.

Han berättade om hur Takamatsu Sensei sade att man måste kunna växla mellan en tam katt och en vildsint tiger på en bråkdels sekund när det behövs, för att sedan växla tillbaka till den gulliga katten som all vill kela med. Det är viktigt att kunna röra sig avslappnat för att vara mottaglig av signaler och känslor, samtidigt kunna växla till hårt under bara någon sekund när det behövs. Att gå omkring och spänna sig, eller ha ett “hårt sinne” är inte bra för hälsan, detta är en viktig poäng också Hatsumi Soke ofta poängterar.

Lägret filmades och kommer att komma på DVD om ett par veckor på Kaigozan Budoshop.se

Vad några deltagare tyckte…

Kul träningMycket inspirerande, det var länge sedan jag lärde mig så mycket nyttigt på ett läger! Fler skulle verkligen ha behövt vara där. Men jag antar att det var en helg som många valde att göra annat; det får man bara acceptera. Hoppas hur som helst att det kan bli fler tillfällen för honom att komma hit.
– Ola

Aj. Det gjorde ont. Men lika gla ändå är jag. Men… Aj.
– Arvid

Väldigt distinkt utförda tekniker, jag önskar att jag hade haft en sådan instruktör när jag började träna. Flow och feeling i all ära, men vad är det om det inte finns någon substans i botten? Holger är ett föredömligt exempel på en bra instruktör som tränar hårt på grunderna och inte så mycket ute i lalaland, det syns verkligen.
– Mats

The seminar was great. I had loads of fun training and meeting everyone. 🙂
– Robert

Lämna ett svar