Hoppa till innehåll

Transportgrepp med Batong för Väktare och Polis

Transportgrepp med Batong för Väktare och Polis

Jag vill introducera ett effektivt Transportgrepp med Batong för Väktare och Polis. Användningen av batong är inte särskilt annorlunda än de tekniker vi praktiserar i Kukishin-ryu, främst Juttejutsu.

Jutte var en batong som användes av “ordningsvakter” i Japan från 1600-talet för att försvara sig mot samurajer beväpnade med svärd.

Med nästan 40 års erfarenhet av Bujinkan och snart 10 års yrkeserfarenhet som väktare är detta mitt bidrag till väktarbranchen. Det verkar vara en utmaning för branschen att hitta batongtekniker som inte kräver att man slår med full kraft mot armar och ben.

犯罪者捕り HANZAI-SHA DORI (Transportgrepp med Batong)

Jag kallar denna teknik 犯罪者捕り HANZAI-SHA DORI, vilket ungefär betyder att fånga en brottsling på japanska och kan användas som ett transportgrepp med batong. Enligt min kännedom finns ingen sådan teknik som grundteknik inom Bujinkan. Dessutom är expander-batong inte ett vapen som används inom Bujinkan, men vi har å andra sidan flera liknande vapen såsom Jutte, Kabutowari, Tessen, Tanbo och Hanbo.

Jag spelade in detta klipp om Transportgrepp med Batong i Kaigozan Dojo under två vanliga träningar. Det var första gången jag undervisade i batongteknik i väktaruniform.

Vi tränar med en mångfald vapen och redskap, vilket gör oss inte bara flexibla utan också snabbt anpassningsbara till nya och varierande situationer. Även om ingen nödvändigtvis bär en kort stav på sig, värdesätter vi att ha en bred repertoar av tekniker.

Enligt vår tradition delas en historia om en krigare vars spjut plötsligt bröts av under striden, lämnandes endast en kort stav i handen. Trots detta överlevde han och förde vidare lärdomen om värdet att kunna använda en kort stav som vapen, även om det inte var standardutrustning på stridsfältet.

Inom Bujinkan uppmuntras vi att tänka utanför ramarna och vara innovativa, medvetna om att det finns oändligt många tekniker och att vad som helst kan användas som ett vapen. Det är därför inte ovanligt att vi, som tränat en längre tid, kan uppfinna nya tekniker nästan vid varje träning.

Prova gärna denna teknik och kontakta mig om ni är intresserade av mer. Kom gärna ner till min Dojo och prova på träningen eller bevittna en session.

Kamae – Positionering

Här visas några traditionella s.k. Kamae och hur de kan tolkas för modernt användande med batong. I Bujinkan använder vi fysiska positioner (Kamae) för att kontrollera antagonisten både psykologiskt och taktiskt.

Dessa positioner ger olika signaler till motståndaren.

  • Hira: Sänk batongen för att lugna ner antagonisten och visa att du inte tänker slå med den.
  • Munenmuso: Dölj batongen och uppvisa lugn. Batongen kan slås ut eller användas i överraskningssyfte.
  • Seigan och Ichi: Sträck fram handen eller batongen för att signalera “STOP”, kom inte närmare eller backa.
  • Doko och Tenchi: Håll batongen högt och visa att du är beredd att slå. Du kan använda den andra handen och signalera att du inte vill att personen kommer närmare.

Traditionellt användes Jutte mot svärd (idag kanske du har en batong och brottslingen ett baseballträ eller käpp). Rent taktiskt kunde man hålla sitt vapen lågt och flytta fram huvudet som måltavla för att locka motståndaren. Man kunde sträcka ut vapnet rakt mot motståndarens ögon för att dölja längden, eller varför inte dölja vapnet och använda det i överraskningssyfte.

I Bujinkan har vi många fler Kamae än ovan för att kontrollera en eller flera antagonister. Vi uppmuntras att vara kreativa och anpassa tekniker efter olika situationer, vilket gör vårt tillvägagångssätt mångsidigt och effektivt.

/ Mats
Huvudinstruktör
Bujinkan Kaigozan Dojo

Lämna ett svar