Hoppa till innehÄll

TrĂ€ningstema 2023 – Kusarifundo & Shindenfudo-ryu

TrĂ€ningstema 2023 – Kusarifundo & Shindenfudo-ryu Dakentaijutsu. Obs, nybörjare bör inte kĂ€nna att vĂ„ra tematrĂ€ningar endast Ă€r för avancerade elever, vi anser att alla har möjlighet och kan lĂ€ra sig av alla aspekter av Bujinkan Taijutsu. Det Ă€r upp till dig om du vill fĂ„nga dagen.

KUSARI-FUNDO

鎖戆銅 KUSARI-FUNDO (Kedja med tyngd). Kedja med metalltyngder i varje Ă€nde. Det finns inga bestĂ€mda mĂ„tt, men det Ă€r rekommenderat att den inte Ă€r lĂ€ngre Ă€n bilden bredvid. NĂ€r man hĂ„ller armen utstrĂ€ckt frĂ„n kroppen ska den andra Ă€nden inte nĂ„ ditt ansikte eller kropp.

I trÀningssyfte anvÀnder vi rep istÀllet för metall. Vi rekommenderar att du gör din egen Kusari-fundo för trÀning. HÀr följer nÄgra rÄd för att göra din egen som som passar dig sjÀlv bÀst.

  • Hitta ett rep som inte Ă€r för styvt (klĂ€tterlina, nylon) eller skĂ€rande mot huden (hampa). Hitta ett rep med en kĂ€rna och ett skal som Ă€r mjukt (bomull).
  • Som tyngder kan du göra en enkel “hĂ€vlinjeknut” (heaving knot). Det finns förmodligen andra knutar som ocksĂ„ Ă€r bra. AnvĂ€nd din fantasi hur du kan göra tyngder som inte blir för hĂ„rda men Ă€ndĂ„ har lite tyngd. NĂ„got dĂ€mpande material med krympslang kanske, du har sĂ€kert egna idĂ©er, testa!
Den översta Àr gjord med hÀvlinjeknutar och sedan en extra knut för att korta ner repet.
Mitten Àr ocksÄ hÀvlinjeknutar, men de hade kunnat vara lite lÀngre.
Nedersta Àr en kedja av plast (inte hÄllbar för trÀning) och vadderade tyngder (som Àr för lÀtta).

è±čć€‰ă—ăŠćż…ăšć‹ă€

HYƌHEN-SHITE KANARAZU KATSU

Sudden change will always prevail

SHINDENFUDO-RYU

ç„žć‚łäžć‹•æ” Shindenfudƍ-ryĆ« skolan sĂ€gs ha grundats av æșć…«éƒŽç‚ș矩 Minamoto Hachirƍ Tameyoshi under Hogen Eran (1156). Men ursprunget av skolan gĂ„r att spĂ„ra tillbaka till Kosshijutsu som fördes till Japan av 異挀 Ikai hundra Ă„r tidigare.

Teknikerna i denna skola benĂ€mns som æ‰“ćˆžäœ“èĄ“ Daken-Tai-Jutsu vilket inte skiljer sig mycket frĂ„n det vi i dagligt tal kallar Taijutsu. Man lĂ€gger mer vikt pĂ„ att dölja sina slag och sparkar i rörelserna. Det finns heller inga specifika kampstĂ€llningar (Kamae), alla tekniker utgĂ„r frĂ„n en naturlig stĂ€llning utan att signalera en position som eventuellt avslöjar skolan du Ă€r trĂ€nad i.

För enkelhets skull kan vi dela upp skolan i tre vÀlkÀnda Kata (grupperingar), Ten-Chi-Jin. Varje teknik nedan har tvÄ alternativa tekniker dokumenterade i Densho sÄ kallade Ura-Waza. Utöver det finns det en mÀngd olika Henka (varianter).

äž€æ‹łć…«ç›ž IKKEN HASSƌ

äž€æ‹ł (ett slag) 慫盞 (8 faser) kan tolkas som att ett slag kan komma frĂ„n mĂ„nga riktningar samtidigt och Ă€r omöjliga att försvara sig ifrĂ„n. Vi har 8 tekniker (怩äč‹ćž‹ Ten no Kata). Attackerna Ă€r ett enhandsgrepp och eventuellt ett slag eller spark, tvĂ„handsgrepp och eventuellt ett kastförsök, grepp bakifrĂ„n, eller slag eller sparkar som attack.

ç§˜æ‹łäž€çžŹ BIKEN ISSHUN

ç§˜æ‹ł (hemligt slag) 侀瞬 (för ett ögonblick) kan tolkas som att alla slag och sparkar bör komma frĂ„n dĂ„lda vinklar och överraska motstĂ„ndaren. Vi har 8 tekniker (朰äč‹ćž‹ Chi no Kata) dĂ€r försvaret utgĂ„r frĂ„n sittande position, attackerna Ă€r framifrĂ„n eller bakifrĂ„n, grepp, slag, spark, kort svĂ€rd eller lĂ„ngt svĂ€rd.

è‡Șç„¶è‡łæ„”ăźćž‹ SHIZEN SHIGOKU NO KATA

è‡Șç„¶è‡łæ„”ăźćž‹ (det ultimata i naturen) Ă€r vĂ€l tydligt nog. HĂ€r har vi 12 tekniker (äșșäč‹ćž‹ Jin no Kata) som alla Ă€r stĂ„ende och frĂ„n en grepp situation som kan eskalera till strypning, slag, spark eller kastförsök.

Senast vi hade detta tema i en lÀngre tid var för nÀstan 13 Är sedan. Vi kommer att gÄ igenom samma tekniker som dÄ. Vi har haft denna skola som tema mÄnga gÄnger tidigare och vi har ett flertal download videos med temat pÄ BUDOSHOP.SE (medlemmar har bra bonus pÄ filmerna, frÄga Mats!).

Karakteristiskt för Bujinkan Ă€r att vi aldrig Ă€ltar i det gamla utan försöker att se det gamla ur nya vinklar och lĂ€ra oss nĂ„got nytt. Bujinkan Ă€r ingen “museum-art”. Bujinkan Ă€r en art som stĂ€ndigt Ă€r i utveckling för att vara relevant som ett komplett sjĂ€lvförsvarssystem.

För mer info om denna skola se Bujinkan Toryu.

LĂ€mna ett svar