Hoppa till innehåll

Tips: Gör en Kusarifundo för under 100kr

Träna med Kusarifundo

Vi började året med att prova på tekniker med Kusarifundo av olika slag, de flesta av rep i olika tjocklekar och med vikter av knutar eller vinkorkar.

När man använder en Kusarifundo är det lätt att råka träffa sig själv. Tränar man då med ett rep eller någonting annat lätt som träningsredskap är det lätt att man glömmer bort att det borde göra ont att bli träffad.
“Slog du dig?” ekade i dojon, för att se till att vi uppmärksammade även om vi bara blev snuddade.

För att få en bättre känsla av hur Kusarifundon beter sig ville jag ha någonting närmare verkligheten. Därför bestämde jag för att tillverka en egen mer verklighetstrogen som jag kan använda att öva med.

Slutresultatet, min egen Kusarifundo

Jakten på råmaterial

Jag åkte till mitt lokala byggvaruhus för inspiration och började med att titta på sortimentet av kedjor. Det finns många olika kedjor med olika hållfasthet, men eftersom min Kusarifundo bara ska användas för träning föll valet på en dekorationskedja.
Kedjan jag valde hade länkar med bredd 14mm, längd 34mm och 3mm i tjocklek.

Nästa steg var att fundera ut vad jag kunde använda som tyngder i ändorna på kedjan. Efter lite letande fick jag fick syn på svart lim till limpistoler, perfekt!

Väl hemma behövde jag en form för att gjuta tyngderna. Min första tanke var att använda rör för eldragning men tyvärr hade jag inga VP-rör i rätt storlek hemma. Mina barn hade däremot en gammal flaska med såpbubblor som var perfekt i både höjd och diameter.

Tillverkningen kan börja

Med allting på plats smorde jag in flaskans insida med matolja för att lättare kunna lossa limmet när det torkat. Sen fyllde jag flaskan med lim i botten och sänkte ner ca 3 länkar av kedjan. En tandpetare fick agera stopp för att kedjan inte skulle sjunka ner för långt. Därefter var det bara att fylla på med mer lim tills flaskan var full. Det blir rätt kladdigt under tillverkningen men har man använt smältlim förut vet man att det är lätt att skrapa bort när det stelnat.

Efter ca en halvtimme hade limmet stelnat tillräckligt för att lossa formen, det visade sig vara svårare än jag trott och det slutade med att jag fick såga upp formen. Den behöll trots det formen nog för att ändå kunna återanvändas en gång med tejp runt för att hålla ihop den, men nästa gång får det bli VP-rör.

Tyngderna kändes fortfarande lite klibbiga när de stelnat men efter ett dygn var de helt torra och redo att användas.

Det blir en del kladd när man gör en Kusarifundo, men det är lätt att städa

Material som behövs för att göra din egen Kusarifundo

Dra ihop några träningskompisar, köp och dela på materialet och på nolltid så har ni era helt egna Kusarifundos till otroligt lågt pris vilket passar extra bra i januari när budgeten redan är ansträngd.

Lycka till och glöm inte att den här Kusarifundon lämpar sig bäst för träning ensam. I dojon rekommenderar jag att du använder en Kusarifundo gjord av rep för att undvika skador.

Etiketter:

Lämna ett svar