Hoppa till innehåll

Terminsstart 2023 och Keiko-hajime

Terminsstart 2023 och Keiko-hajime är nu redan på Tisdag den 3:e Januari kl 19:30-21:00. Vi välkomnar alla nybörjare att prova på två träningar innan träningsavgifter skall vara betalda.

Om ni missade detta tillfälle är ni välkomna Tisdagar och Torsdagar kl 19:30. Kom 10-15 min tidigare, träningen startar 19:30. Om du är sen och ser oss sitta på mattan i meditation vänta tills vi rest oss upp innan du öppnar dörren.

Keiko-hajime

Keiko-hajime 稽古始め är en budōka‘s viktigaste event under hela året. Det betyder träningsbegynnelse och syftar till första träningen under året. Detta är en japansk budō-tradition som utförs av alla seriösa utövare. I Japan skänker man en extra tanke och medvetenhet till allting man gör för första gången under det nya året så kallad hatsumōde.

Ihenjutsu - Terminsstart 2023 och Keiko-hajime

Som budōka fokuserar man på sin egen träning och finner ny motivation och beslutsamhet om hur man ska lägga upp sin träning under det kommande året. Olika dōjō i Japan har olika traditioner. I väst är det knappt någon som ens tänker på det, vilket jag tycker är synd. De flesta lägger nyårslöften som man tar halvhjärtat på och sedan bryter redan efter ett par månader. Som budōka tar man sina löften på allvar, eller så låter man bli att ge löften man inte klarar av att hålla. 

Därför tänkte jag bjuda in alla att vara med på Kaigōzan dōjō’s Keiko-hajime ceremoni tisdag den 3:e Januari. Se det som en ordentlig och seriös “kick-off” i rätt riktning. Det kommer att gå till ungefär så här…

  • Sensei och alla elever öppnar upp med en kort ceremoni
  • Alla utför ichinen (se nedan)
  • Alla utför en valfri teknik 100 gånger för att manifestera sitt eget Ichinen.
  • Årets första träning börjar.
  • Sensei och alla elever avslutar med en kort ceremoni

Ichinen

Ichinen 一念  är ett enda resolut löfte och beslut man tar på allvar. Man ger ett löfte och står fast vid det oavsett vad som händer under året, bära eller brista. En sann budōka är en rättfärdig person man kan lita på. Inte någon som velar fram och tillbaka och ger tomma löften hit och dit. När en budōka tar ett beslut så kan man lita på det.

Trosbekännelsen

Lämna ett svar