Alla kan träna. Vi ser till den enskilda personen – varken kön, ålder eller ursprung har betydelse. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av kampkonst eller idrott.

Vad vi tränar

allakanBujinkan budō-taijutsu bygger på nio traditionella japanska kampformer, samlade under organisationen Bujinkan dōjō. Samlingsnamnet för alla de stilar och tekniker som ingår kallar vi för budō-taijutsu. De äldsta av dessa är från tusentalet. I budō-taijutsu ingår japanska självförsvarstekniker ur alla aspekter, men utgångspunkten är taijutsu – obeväpnad strid.

I budō-taijutsu finns inga tävlingsmoment, den personliga utvecklingen finner du i själva träningen. Teknikerna i budō-taijutsu sträcker sig långt tillbaka i den japanska militära historien. Kopplingen till slagfältet och samurajernas stridskonst är levande, men känslan av att möta en motståndare i strid är tidlös och det gör att budō-taijutsu även idag är en kampkonst med effektivt självförsvar som passar alla som är intresserade av genuin budō.

De nio skolorna

神伝不動流打拳体術 Shindenfudō-ryū dakentaijutsu (immovable heart school) grundad ca 1113. Känd för sitt naturliga rörelsemönster i utförandet av teknikerna som innefattar, slag, sparkar, grepp, kast och låstekniker.

九鬼神流八法秘剣術 Kukishin-ryū happōbikenjutsu (nine demon gods school) grundad ca 1336. Denna skola är utvecklad först och främst för stridsfältet, de flesta vapentekniker vi tränar kommer från denna skola.

高木揚心流柔体術 Takagiyōshin-ryū jūtaijutsu (heart of the willow tree school) grundad ca 1625-1711. Skolan utformades som en livvaktsskola där man obeväpnad ska kunna försvara sina uppdragsgivare på ett respektfullt och effektivt sätt.

玉虎流骨指術 Gyokko-ryū kosshijutsu (jewel tiger school) grundad ca 1156-1159. De flesta taijutsu grunder i Bujinkan kommer från denna skola, grepp och kast tekniker. Slag och spark teknikerna utförs helst med fingerspetsar eller tår mot nervpunkter och känsliga områden.

虎倒流骨法術 Kotō-ryū koppōjutsu (knocking down the tiger school) grundad ca 1532. Den här skolan påminner ganska mycket om karate/Kung fu. Kast och grepptiker förekommer, slag och sparktekniker är mer ämnade mot benstruktur än nervpunkter.

戸隠流忍法 Togakure-ryū ninpō (the hidden door school) grundad ca 1180. Det här är en äkta ninjutsu-skola och kanske den enda ninjutsu skola som överlevt intakt till idag. Innan man lär sig ninjutsu så måste man behärska budo (de sex skolorna ovanför t ex). Det vi lär ut från denna skola är mer strategi och taktik än fysiska tekniker.

雲隠流忍法 Kumogakure-ryū ninpō (hidden cloud school) grundad ca 1532-1554. Vi vet mycket lite om denna skola, det sägs att de fysiska teknikerna är samma som Togakure-ryu.

玉心流忍法 Gyokushin-ryū ninpō (jewelled heart school) grundad ca 1532. Vi vet inte mycket om denna skola heller.

För mer information om de nio skolorna se Mats egen hemsida.

Promo video från 2008

För att bättre se hur en mer avancerad träning kan se ut se vår introduktionsfilm nedan.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=uYS5748_ZJY

När man kan börja träna

Vi har terminsstarter i början av Januari, början av Juni och i mitten av Augusti. Men det finns också möjlighet att börja träna mitt i en termin, det är bara att kontakta oss och fråga om det finns plats kvar. Om det är en månad kvar av terminen rekommenderar vi er att börja vid nästa terminsstart.

Vem kan/får träna hos oss

Vi har tyvärr inga barngrupper, för barn rekommenderar vi judo. På Vi har en åldersgräns från 15 år och uppåt.

Vi accepterar inga kriminella eller labila personer som har uppsåt att missbruka det vi lär ut. Vi förbehåller oss rätten att neka personer till träning. Om till exempel vi känner på oss att det finns en risk att någon skapar fara för sig själv eller andra. Vi accepterar inte heller personer som skapar intriger i klubben genom ryktesspridningar, manipulation och dyligt.

Vad man bör tänka på när man kommer till träningen

  • Träningen börjar på det klockslag som står i schemat. För att hinna byta om rekommenderar vi att du kommer en kvart innan utsatt tid.
  • Om du är sen ta kontakt med instruktören innan du rusar in.
  • Som nybörjare går det bra att träna i vanliga träningskläder. Efter första graderingen rekommenderar vi att du köper en gi, en traditionell träningsdräkt. På fötterna bär vi strumpor eller tabi (japanska mockasiner).
  • Vi har dusch och omklädningsrum för herrar och damer.
  • Lämna inga matrester (inte ens i papperskorgarna) kvar i dojon, kvarglömda kläder och handdukar kastas.

Provträning / betalning

Vi bjuder på två provträningar, därefter får du bestämma dig om du ska fortsätta eller inte. Om du beslutar dig för att fortsätta träna så ska du betala in medlemsavgift och träningsavgift till Kaigozan dojo Plusgiro konto 322109-0 och ta med kvitto till träningen.

Anmälan

Nej du behöver inte anmäla dig! Om du vill börja träna så kommer du till oss och pratar med instruktören. Glöm inte ta med träningsoverall om du vill provträna också. Kom i tid!