Hoppa till innehåll

Kozushi, Moguri och Nagare med Ilan Gattegno

Kaigozan Dojo tar aldrig semester från träning! När de flesta vill vara ute i solen och slappa så arrangerar vi träningsläger.Den här lördagen hade vi bjudit in Ilan Gattegno från Israel för att hålla ett endagarsläger / kurs.

Ilan bodde granne med Doron Navon som är den förste icke Japan som blev instruktör i Bujinkan Dojo. Doron åkte till Japan för att studera Judo 1968. Han återvände hem en kort stund eftersom hans far hade gått bort för att sedan åka tillbaka till Japan. Han träffade Hatsumi Soke och började träna för honom också. 1974 kom Doron hem igen, när Ilan mötte honom igen för första gången sedan han var 14 år undrade han var han hade varit alla dessa år. Han berättade att han hade bott i Japan i 8 år och tränat Judo och Ninjutsu. Ilan som var 21 år blev nyfiken och undrade om han kunde visa honom några tekniker.

Ilan blev Dorons elev och kort därefter startade dom en dojo i ett garage och det blev snabbt många som ville träna. 37 år senare kommer han till oss i Kaigozan Dojo i Sundbyberg.

Under lägret gick Ilan igenom temat som var Kozushi, Moguri, samt Nagare. Det var inte så mycket fokus på tekniska sekvenser i teknikerna utan snarare på hur man får teknikerna att fungera. Vi tränade på kontringar, och försvar mot flera motståndare samt randori.

Detta var en kurs som Ilan gjort tidigare sju gånger i USA, England och Israel där det varit mycket uppskattat av de ca 50-150 lägerdeltagarna.Tyvärr så var det inte så många som kunde komma på detta läger, men jag tror att alla som var där tyckte att det var bra, och att det öppnade upp deltagarnas ögon och att det hjälper alla att vidareutvecklas till det bättre.