Skip to content

Stavkamp i självförsvarssyfte

半棒術 hanbōjutsu

Buy this DVD at BUDOSHOP.SE

En hanbō är en käpp av kraftigt trä, oftast av ek. Den kan användas för att slå, låsa fast eller kasta omkull en angripare. Det är ett bra vapen att kunna hantera eftersom man väldigt ofta har föremål i närheten som kan användas som en hanbō till exempel sopkvast, paraply, golfklubba eller kryckor. Alla längder från längre till kortare pinne kan användas i självförsvar. Den kortare pinnen kallar vi tessen, traditionellt var det en metallförstärkt solfjäder, men det måste inte vara metall. Beroende på föremålets hållbarhet och karaktär kan man använda den med olika tekniker. Ser ni videon nedan så förstår ni hur man till exempel kan använda en vanlig penna i självförsvarssyfte. Bryter man över handlederna så bör det vara nånting mer hållbart till exempel en tumstock, trumpinne, skaftet på en kastrull! Kortare saker kan man använda för att stärka sina tumslag.

Det bästa med detta vapen är att ingen tänker på det som ett vapen förrän man börjar använda det, så det är viktigt att behålla överraskningsmomentet och inte signalera genom kroppsspråket.

Stick Fighting techniques for self-defence with Mats Hjelm

Stick Fighting; techniques of self defence by Masaaki Hatsumi and Quintin ChambersDenna video spelades in under träningspassen i Kaigozan Dojo under sommaren 2010. Alla tekniker från den gamla boken av Hatsumi är med på DVD’n. Vi rekommenderar boken också, klicka på bokbilden och köp den också.

Leave a Reply