Hoppa till innehåll

宝拳十六法 Hokenjūroppō

Takamatsu Sensei (1887-1972) hade otroligt starka fingrarHuvudtemat för Mars i Kaigōzan dōjō är 宝拳十六法 Hokenjūroppō (16 slag-skatter), ibland också 秘拳十六法 Hikenjūroppō (16 hemliga slag), det är sexton tekniker där man utdelar slag, tryck och stötar med olika delar av kroppen.

Takamatsu Sensei (1887-1972) som var Hatsumi Sokes läromästare i 15 år var en otrolig fighter utan dess like. Han lärde sig Koto-ryū Koppōjutsu sedan nio års ålder av sin farfar Toda Shinryuken Masamitsu. Han härdade sin kropp till nästan det omänskliga; han kunde krossa stenar, slita barken ur träd med mera. Idag finns det ingen anledning att misshandla sin kropp så hårt att man får reumatism i äldre dar. Så vår träning är idag lite annorlunda.

Vi kommer att lära ut olika övningar att stärka sin kropp, och tekniker så att man kan utdela alla dessa slag på ett effektivt sätt. Vi kommer inte att stå och slå på slagmitsar hela träningarna, utan bädda in alla slagen i olika teknikkombinationer.

宝拳十六法 Hokenjūroppō

 1. 鬼角拳 Kikaku-ken
 2. 手起拳 Shuki-ken
 3. 不動拳 Fudō-ken (Niō-ken)
 4. 起転拳 Kiten-ken (Shutō-ken)
 5. 指針拳 Shishin-ken
 6. 指端拳 Shitan-ken
 7. 蝦蛄拳 Shako-ken
 8. 指刀拳 Shitō-ken (Boshi-ken)
 9. 指環拳 Shikan-ken
 10. 骨法拳 Koppō-ken
 11. 八葉拳 Happa-ken
 12. 足逆拳 Sokugyaku-ken (Sokushi-ken)
 13. 足起拳 Sokki-ken
 14. 足躍拳 Sokuyaku-ken
 15. 体拳 Tai-ken
 16. 自然拳 Shizen-ken

Jag har också skrivit upp alla sexton namnen på vår white board i dojon. Och markerar vilka tekniker vi tränar på under alla tio träningar denna månad. Missar ni en träning så är det inte säkert att vi går igenom samma sak igen bara för dig, det är många tekniker att gå igenom på bara en månad.

För ytterligare studier rekommenderar vi denna Kobudo no Kihon DVD med Hatsumi Soke, alla dessa 16 tekniker bland annat demonstreras…

httpvh://www.youtube.com/watch?v=_g-EePm-_2c

Rösta om träningstema för April

[poll id=”3″]
Röstningen stängs 31/3 kl 12:00

Nästkommande månads träningstema?

Kukishin-ryu DenshoKommentera nedan vilket tema ni önskar i Maj så kan ni rösta månaden före. Försök att vara ganska snäva med era önskemål, om det är t ex en Bujinkan skola så säg också vilken nivå du önskar träna, det finns mycket att välja på (ni kan välja flera).

Lämna ett svar