Hoppa till innehåll

Budo och neurovetenskapen om fri vilja

Jag kommer att försöka förklara Japansk Budo och neurovetenskapen om fri vilja i denna artikel. De tre strategierna Go no sen, sen no sen och sen sen no sen har använts i århundraden för att utveckla effektiva strategier för både offensiva och defensiva manövrar.

Men den vetenskapliga studien av mänskligt beteende har utmanat vår traditionella förståelse av fri vilja och beslutsfattande, vilket ifrågasätter hur mycket kontroll vi har över våra handlingar. Under de senaste åren har framsteg inom neurovetenskap kastat nytt ljus över naturen av fri vilja och hur dessa kampsportbegrepp kan relatera till den.

De tre timingarna i Japansk Budo

Låt oss börja med de tre timingarna.

後の先 Go no sen är en reaktiv strategi där utövaren väntar på att motståndaren ska inleda attacken innan man kontrar.

先の先 Sen no sen är ett mer proaktivt tillvägagångssätt där utövaren svarar på motståndarens attack medan den pågår.

先先の先 Sen sen no sen är den mest proaktiva strategin där utövaren inleder attacken innan motståndaren har en chans att agera.

Alla tre strategierna kräver olika nivåer av skicklighet, medvetenhet och timing. Valet av strategi kan bero på olika faktorer, som utövarens erfarenhetsnivå, arten av motståndarens attack och situationens sammanhang.

Budo och neurovetenskapen om fri vilja

Neurovetenskap och fri vilja

Frågan om fri vilja har varit en debatterad fråga bland filosofer och forskare i århundraden. Enligt traditionella uppfattningar har vi förmågan att fatta beslut fritt, utan att påverkas av yttre krafter. Men nyligen forskning inom neurovetenskap har föreslagit att våra beslut kanske inte är lika fritt fattade som vi tidigare trott.

En av de viktigaste resultaten inom detta område är Bereitschaftspotential, ett fenomen upptäckt av Hans Helmut Kornhuber och Lüder Deecke på 1960-talet. Detta begrepp avser beredskapspotentialen som uppstår i hjärnan innan en frivillig rörelse görs. Med andra ord visar hjärnan aktivitet relaterad till en rörelse innan personen är medveten om att ha fattat ett beslut att röra sig.

Relationen mellan de tre timingarna och fri vilja

Koncepten av fri vilja och neurovetenskap kan ha en relation med de tre timingarna inom japansk kampsport. En möjlighet är att timingvalet speglar en beslutsprocess i hjärnan. Till exempel kan beslutet att använda en reaktiv strategi som go no sen involvera en annan neural process än beslutet att använda en proaktiv strategi som sen sen no sen. Dessa distinkta neurala processer kan återspeglas i Bereitschaftspotentialen eller andra neurala signaler som är associerade med beslutsfattande.

En annan möjlighet är att kampsportkoncepten av timing inte är relaterade till fri vilja i traditionell mening. Istället återspeglar de en annan typ av självbestämmande eller kontroll över ens handlingar. Till exempel kan en skicklig utövare som använder alla tre timingar svara på ett angrepp på ett sätt som inte är förutbestämt av omedvetna processer i hjärnan. De kan istället välja en timing som är bäst för situationen, baserat på deras träning och erfarenhet.

Personliga erfarenheter

Vi har alla bevittnat Hatsumi Sokés förmåga att röra sig snabbt vid attacker. Utan förståelse för Bereitschaftspotentialen som beskrivits tidigare kan det verka som om motståndaren hjälper honom. Personligen har jag också upplevt liknande situationer med Hatsumi Soke och andra, där jag redan hade fattat beslutet att attackera men personen jag tänkte attackera redan hade börjat röra sig. Vid det tillfället var det för sent för mig att ändra mina planer.

En gång stoppade Noguchi Sensei min rörelse tre gånger i rad genom att “rycka till” precis när jag fattade beslutet att attackera. Jag kunde inte hjälpa att stanna och frysa till. Han skrattade åt min frustration, och det var en mycket värdefull lektion.

Slutsats

Sammanfattningsvis är de tre timingarna inom japansk kampsport och neurovetenskapen av fri vilja båda fängslande ämnen som erbjuder en glimt av mänskligt beteende. Även om relationen mellan dem fortfarande är ofullständigt förstådd kan ytterligare utforskning hjälpa till att belysa hur våra handlingar bestäms och hur vi kan odla effektiva beslutsfattande strategier i olika situationer.

Lämna ett svar