Hoppa till innehåll

Nya Shidoshi i Kaigozan Dojo

Thomas-Mattias

I december 2014 så klarade både Thomas Zaar (till vänster på bilden) och Mattias Hägglund (till höger på bilden) det så kallade Sakki-testet inför Hatsumi Soke och närmare 100 personer från hela världen i Honbu Dojo i Japan. I och med det så är dom numera rankade 5 Dan i Bujinkan Dojo och kan titulera sig Shidoshi.

Testet går till så att personen sitter ner på golvet med ryggen mot den som utför testet. Den som utför testet är någon som har 15 Dan och kan skicka ut en verklig intention som den sittande måste reagera på omedelbart. I det här fallet var det jag (deras instruktör Mats) som utförde testet.

Soke SakkiMånga som gör detta test brukar ducka ett par gånger i tron att hugget mot huvudet är på väg. Jag har sett åtskilliga test där jag varit tveksam om de som gör testet reagerade på intentionen eller om dom duckat så många gånger att dom klarade det av ren tur. Duckar man och prövar om tillräckligt många gånger så kommer man att hitta rätt tajming förr eller senare. Jag tycker synd om dessa personer som förmodligen aldrig fått uppleva den rätta känslan.

Jag hade sagt till dom att jag kommer att vänta längre än normalt, och att dom ska sitta stilla utan ryckningar. Det är okej att ta det första hugget i huvudet, men sitt kvar, slappna av och sluta försöka analysera eller känna. Vilket både Mattias och Thomas verkade ha gjort. Jag vet inte eftersom jag blundade och försökte dölja min intention tills jag plötsligt och snabbt högg mot deras huvud för att “döda”.

Dom klarade båda två på första försöket utan ryckningar (enligt de som bevittnat testet), dom rullade båda två framåt till höger i perfekt tajming, och tillräckligt långt bort så att dom var utom räckvidd från mitt svärd. Jag känner mig stolt över att ha hjälpt fram dom till denna nivå och att dom genomförde testet med väl godkänt resultat.

Nu börjar den “osynliga träningen” som Hatsumi Soke brukar säga.

Nedan kan ni se några exempel på test som utfördes av Hatsumi Soke. Alla exempel är godkända, men för att göra det extra snyggt och berömvärt ska man rulla framåt eller åt sidan utanför svärdets räckvidd. Att sitta kvar, eller rulla bakåt anses inte korrekt då man helt enkelt inte flytt undan faran.

OBS VIKTIGT ATT VETA! Detta är ingenting man tränar på, det kommer fram automatiskt genom det sätt vi tränar på. Det ställer högre krav på den som utför testet än den som mottar testet. Rätt sorts intention (signal) måste skickas ut trots att man vet att det värsta som kan hända är en bula och lite huvudvärk. Testet utförs alltid med splittrat bambusvärd (sk Shinai) med vaddering runt. Det vore fullkomligt ansvarslöst att utföra testet med ett träsvärd eller metallsvärd. Jag hoppas ingen får några idéer och försöker testa detta hemma, testet utförs endast i Honbu Dojo Japan under kontrollerade former av instruktörer som tränat 30 år eller mer.

Lämna ett svar