Hoppa till innehåll

Shawn Gray gästade Norrköping

Daniel Bodin och Shawn Gray

Bujinkan Dojo Norrköping hade tagit initiativ och bjudit in Shawn Gray för att hålla ett träningsläger igen efter ett mycket uppskattat läger 2009. Shawn har tidigare instruerat i Kaigōzan dōjō många gånger förut, så han är välkänd här i Sverige redan.

Den här gången var vi tre stycken från Kaigōzan dōjō. Det var endast en till från Stockholm, de flesta övriga kom från Norrköping, Linköping och Trollhättan. Det var totalt ca 25 deltagare under båda dagarna.

Shawn var med på Sōke’s tre första träningspass i Januari innan han åkte till England, Belgien, sedan till oss i Sverige. Nästa helg håller han läger i Norge, för att sedan åka hem till Japan igen.

Han har bott i Japan sedan 1997 och tränat och tränat med Hatsumi Sōke och Shihan. Han gick igenom hela Kihon-happō. Först visade han grunden, sedan variationer och slutligen kontringar mot dessa tekniker.

Träningen var avslappnad och lekfull. Alla fick gott om tid att träna på den visade tekniken. Medan Shawn gick runt och hjälpte alla.

Årets tema är ju som ni säkert redan vet 季翻初崩 Kihon-happō. Det första tecknet betyder “säsong” och används oftast för att beskriva olika säsonger. Det tredje tecknet betyder “först” eller “ny”. Det andra och fjärde tecknen betyder “att ändra”, “vända” eller “blicka bakåt”. Man skulle kunna säga att vi reflekterar tillbaka genom åren och ser på det som om det vore första gången. Gör om gör rätt ;-).

Shawn påpekade flera gånger att han bara tränat med Sōke tre gånger i år och att det var lite för tidigt att dra några slutsatser om hur temat utvecklar sig. Nu var inte Bujinkan enda anledningen att han åkte till Europa, han hade andra ärenden också och det var många som tyckte att det var ett bra tillfälle att arrangera träningsläger med honom samtidigt.

Om någon trodde att Sōke helt plötsligt skulle visa grunderna på ett grundligt sätt lär nog bli besvikna. Min personliga åsikt till varför han inte gör det är för att då skulle många kopiera exakt och tro att det är det enda rätta. Enligt min och många andras uppfattning är att det finns flera olika sätt som är korrekt, vad som blir korrekt är vad omständigheterna (motståndarens karaktär, balans, humör, omgivning etc) runt utförandet skapar. Det finns många fler dimensioner och omständigheterna är aldrig exakt likadana två gånger i rad.

Åter till lägret, jag tyckte det var bra för att man fick gott om tid på sig att träna. Oftast så har instruktören lite för bråttom att visa någon ny variant så att ingen hinner prova mer än ett par gånger. Det blir lätt mer en show och förvirrande situation än lärofylld träning, vilket naturligtvis kan vara bra ibland också, speciellt för de som tränat 10+ år.

Tack till Daniel Bodin, Hans Månsson och Bujinkan Dojo Norrköping för ett bra arrangerat träningsläger!

Jag har lagt upp bilder från lägret på min hemsida.

/Mats

Lämna ett svar