Hoppa till innehåll

Keiko-hajime – Torsdag 3 Januari i Kaigōzan dōjō kl 19:00

20121222-152235.jpg

Keiko-hajime 稽古始め är en budōka‘s viktigaste event under hela året. Det betyder träningsbegynnelse och syftar till första träningen under året. Detta är en japansk budō-tradition som utförs av alla seriösa utövare. I Japan skänker man en extra tanke och medvetenhet till allting man gör för första gången under det nya året så kallad hatsumōde.

Som budōka fokuserar man sig på sin egen träning och finner ny motivation och beslutsamhet om hur man ska lägga upp sin träning under det kommande året. Olika dōjō i Japan har olika traditioner, i väst är det knappt någon som ens tänker på det, vilket jag tycker är synd. De flesta lägger nyårslöften som man tar halvhjärtat på och sedan bryter redan efter ett par månader. Som budōka tar man sina löften på allvar, eller så låter man bli att ge löften man inte klarar av att hålla.

Därför tänkte jag bjuda in alla att vara med på Kaigōzan dōjō’s Keiko-hajime ceremoni torsdag den 3:e Januari, se det som en ordentlig och seriös “kick-off” i rätt riktning. Det kommer att gå till ungefär så här…

20121222-153345.jpg

  • Sensei och alla elever öppnar upp med en kort ceremoni
  • Alla utför en Kihon-happō teknik 100 gånger
  • Alla utför ichinen (se nedan)
  • Sensei utför en kort demonstration
  • Sensei och alla elever slutar med en kort ceremoni

Efteråt blir det lite snacks, dryck och mingel. Stanna kvar en stund och va lite social.

一念 Ichinen är ett enda resolut löfte och beslut man tar på allvar, man ger ett enda löfte och står fast vid det oavsett vad som händer, bära eller brista. En sann budōka är en rättfärdig person man kan lita på, inte någon som velar fram och tillbaka och ger tomma löften hit och dit. När en budōka tar ett beslut så kan man lita på det.

Lämna ett svar