Hoppa till innehåll

Träningstema 2023 – Kusarifundo & Shindenfudo-ryu

Träningstema 2023 – Kusarifundo & Shindenfudo-ryu Dakentaijutsu. Obs, nybörjare bör inte känna att våra tematräningar endast är för avancerade elever, vi anser att alla har möjlighet och kan lära sig av alla aspekter av Bujinkan Taijutsu. Det är upp till dig om du vill fånga dagen.

KUSARI-FUNDO

鎖分銅 KUSARI-FUNDO (Kedja med tyngd). Kedja med metalltyngder i varje ände. Det finns inga bestämda mått, men det är rekommenderat att den inte är längre än bilden bredvid. När man håller armen utsträckt från kroppen ska den andra änden inte nå ditt ansikte eller kropp.

I träningssyfte använder vi rep istället för metall. Vi rekommenderar att du gör din egen Kusari-fundo för träning. Här följer några råd för att göra din egen som som passar dig själv bäst.

  • Hitta ett rep som inte är för styvt (klätterlina, nylon) eller skärande mot huden (hampa). Hitta ett rep med en kärna och ett skal som är mjukt (bomull).
  • Som tyngder kan du göra en enkel “hävlinjeknut” (heaving knot). Det finns förmodligen andra knutar som också är bra. Använd din fantasi hur du kan göra tyngder som inte blir för hårda men ändå har lite tyngd. Något dämpande material med krympslang kanske, du har säkert egna idéer, testa!
Den översta är gjord med hävlinjeknutar och sedan en extra knut för att korta ner repet.
Mitten är också hävlinjeknutar, men de hade kunnat vara lite längre.
Nedersta är en kedja av plast (inte hållbar för träning) och vadderade tyngder (som är för lätta).

豹変して必ず勝つ

HYŌHEN-SHITE KANARAZU KATSU

Sudden change will always prevail

SHINDENFUDO-RYU

神傳不動流 Shindenfudō-ryū skolan sägs ha grundats av 源八郎為義 Minamoto Hachirō Tameyoshi under Hogen Eran (1156). Men ursprunget av skolan går att spåra tillbaka till Kosshijutsu som fördes till Japan av 異匀 Ikai hundra år tidigare.

Teknikerna i denna skola benämns som 打券体術 Daken-Tai-Jutsu vilket inte skiljer sig mycket från det vi i dagligt tal kallar Taijutsu. Man lägger mer vikt på att dölja sina slag och sparkar i rörelserna. Det finns heller inga specifika kampställningar (Kamae), alla tekniker utgår från en naturlig ställning utan att signalera en position som eventuellt avslöjar skolan du är tränad i.

För enkelhets skull kan vi dela upp skolan i tre välkända Kata (grupperingar), Ten-Chi-Jin. Varje teknik nedan har två alternativa tekniker dokumenterade i Densho så kallade Ura-Waza. Utöver det finns det en mängd olika Henka (varianter).

一拳八相 IKKEN HASSŌ

一拳 (ett slag) 八相 (8 faser) kan tolkas som att ett slag kan komma från många riktningar samtidigt och är omöjliga att försvara sig ifrån. Vi har 8 tekniker (天之型 Ten no Kata). Attackerna är ett enhandsgrepp och eventuellt ett slag eller spark, tvåhandsgrepp och eventuellt ett kastförsök, grepp bakifrån, eller slag eller sparkar som attack.

秘拳一瞬 BIKEN ISSHUN

秘拳 (hemligt slag) 一瞬 (för ett ögonblick) kan tolkas som att alla slag och sparkar bör komma från dålda vinklar och överraska motståndaren. Vi har 8 tekniker (地之型 Chi no Kata) där försvaret utgår från sittande position, attackerna är framifrån eller bakifrån, grepp, slag, spark, kort svärd eller långt svärd.

自然至極の型 SHIZEN SHIGOKU NO KATA

自然至極の型 (det ultimata i naturen) är väl tydligt nog. Här har vi 12 tekniker (人之型 Jin no Kata) som alla är stående och från en grepp situation som kan eskalera till strypning, slag, spark eller kastförsök.

Senast vi hade detta tema i en längre tid var för nästan 13 år sedan. Vi kommer att gå igenom samma tekniker som då. Vi har haft denna skola som tema många gånger tidigare och vi har ett flertal download videos med temat på BUDOSHOP.SE (medlemmar har bra bonus på filmerna, fråga Mats!).

Karakteristiskt för Bujinkan är att vi aldrig ältar i det gamla utan försöker att se det gamla ur nya vinklar och lära oss något nytt. Bujinkan är ingen “museum-art”. Bujinkan är en art som ständigt är i utveckling för att vara relevant som ett komplett självförsvarssystem.

För mer info om denna skola se Bujinkan Toryu.

Lämna ett svar